Χρήσιμες συμβουλές

 

Για ποιο λόγο να βάλω ενεργειακό τζάκι

Το ενεργειακό τζάκι είναι ένας οικονομικός και οικολογικός τρόπος θέρμανσης που σας απαλλάσσει από την εξαιρετικά δαπανηρή και αντιοικολογική καύση πετρελαίου. Η απόδοση του ενεργειακού τζακιού σε σχέση με το κλασικό τζάκι είναι πολύ μεγαλύτερη (60-85% σε σύγκριση με το 10 - 25% του κλασικού), ενώ και η χρήση του  είναι πολύ οικονομικότερη, αφού απαιτεί περίπου έξι κιλά ξύλα την ώρα, όταν τα παραδοσιακά τζάκια χρειάζονται 20!

Για τη σωστή λειτουργία του ενεργειακού τζακιού:

 • Να θυμάστε ότι η εστία σας είναι μια συσκευή η οποία χρήζει προσοχής και σωστής χρήσης.
 • Μη καίτε μικρά αποκόμματα ξύλων, πατωμάτων, νοβοπάν, σανίδες, και κλαράκια σαν κύρια καύσιμη ύλη. Αυτά τα υλικά είναι μόνο για προσάναμμα. Χρησιμοποιείτε κούτσουρα και μάλιστα ξερά και σκληρά
 • Το κλαπέτο, σε μια ενεργειακή εστία το κλείνετε όταν τα ξύλα τα οποία έχετε τοποθετήσει στο εσωτερικό της εστίας έχουν ανάψει για τα καλά και έχουν αρχίζει να καρβουνιάζουν. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να παρουσιαστεί έντονο μαύρισμα στο κρύσταλλο της εστίας. Επίσης, φροντίζετε πάντοτε να ανοίγετε το κλαπέτο προτού ανοίξετε την πόρτα της εστίας, διαφορετικά θα βγει καπνός.
 • Η πόρτα του ενεργειακού τζακιού πρέπει να ανοίγει 2-3 εκ, να μένει έτσι 10-15 δευτερόλεπτα και εν συνεχεία να ανοίγει σιγά-σιγά. Απότομο άνοιγμα θα προκαλέσει απότομη εισροή αέρα μέσα στον θάλαμο καύσης, με αποτέλεσμα την έξοδο καπνού από την εστία.
 • Να καθαρίζετε την καπνοδόχο ανελλιπώς, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για να μη φράζει από την καπνιά.
 • Ελέγχετε την καπνοδόχο για τυχόν φωλιές πουλιών, οι οποίες φράσσουν την καπνοδόχο και εμποδίζουν τελείως την απαγωγή του καπνού.

Για να καθαρίσετε σωστά και εύκολα το κρύσταλλο της εστίας:

 • Μη χρησιμοποιείτε σύρμα κουζίνας ή αιχμηρά αντικείμενα, γιατί θα γρατζουνίσετε το κρύσταλλο.
 • Καθαρίζετε το κρύσταλλο με χαρτί κουζίνας ή εφημερίδα και υγρό καθαρισμού τζαμιών. Αν η καπνιά έχει καεί πάνω στο κρύσταλλο και δε φεύγει εύκολα, βουτήξτε το βρεγμένο με υγρό, χαρτί κουζίνας σε λίγη στάχτη και τρίψτε ή ξύστε το με μία ειδική ξύστρα για τζάμια. Τα μπρούτζινα μέρη καθαρίζονται με ειδικά καθαριστικά μπρούτζου.


  Αν το κρύσταλλο μαυρίζει πολύ γρήγορα, ελέγξτε:
 • Την ποιότητα των ξύλων που χρησιμοποιείτε. Ξύλα από κωνοφόρα (πεύκο, έλατο) ή ξύλα χλωρά ή βρεγμένα αναπόφευκτα θα σας δημιουργήσουν αυτό το πρόβλημα.
 • Την κατάσταση των κορδονιών. Φθαρμένα κορδόνια επιτρέπουν την είσοδο αέρα ο οποίος δημιουργεί στροβιλισμούς μέσα στην εστία, με αποτέλεσμα το μαύρισμα του κρυστάλλου και την μεγάλη κατανάλωση ξύλων. Τα κορδόνια είναι αναλώσιμα και πρέπει να αντικαθίστανται όταν φθείρονται και οπωσδήποτε κάθε 1-2 χρόνια, σε συχνή χρήση.

 

Για τα καυσόξυλα

Τα είδη των καυσόξυλων διαφοροποιούνται ως προς τη θερμιδική τους αξία και ως προς την καταλληλότητά τους για τζάκια, ξυλόσομπες κλπ.
Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον καταλληλότερο τύπο ξύλου για τις δικές σας ανάγκες. Σημαντική είναι η φροντίδα για την ξήρανση και σωστή αποθήκευση των ξύλων.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να στεγνώσει το ξύλο εξαρτάται από το είδος του, την εποχή που έχει κοπεί και τον τρόπο που αποθηκεύεται. Όσο πιο χοντρό είναι το ξύλο, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται.
Η καλύτερη περίοδος για κοπή ξύλου είναι από το Νοέμβριο έως το Μάιο, γιατί τότε το ξύλο έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό.